Moja smaczna kuchnia

ciasta tradycyjne

Faworki nie tylko na karnawał

Za przygotowaniem faworków nie tylko w okresie karnawału, ale także podczas wielu innych okazji w ciągu roku, przemawia fakt, że są lubiane niemal przez wszystkich. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Co więcej, wspólne wraz z dziećmi przygotowywanie chrustu (inna nazwa na faworki) stanowi okazję do spędzenia czasu razem, nauki wypiekania oraz może stanowić świetna zabawę dla wszystkich. Zatem, choć przygotowanie chrustu jest czasochłonne warto poświęcić mu czas i energię, zwłaszcza, jeśli można to robić wspólnie wraz z innymi domownikami.

 

Faworki do przygotowania nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, jeśli poznasz zasady głębokiego smażenia. Chrust bowiem, podobnie jak i pączki, wypieka się na głębokim tłuszczu. W tym celu może posłużyć smalec lub olej. Samo ciasto pod wypiek przygotowuje się natomiast z mąki pszennej, żółtek jaj, gęstej śmietany, cukru, soli i spirytusu.

 

Gotowy chrust należy jeszcze oprószyć cukrem pudrem i voila. Wypiek gotowy do spożycia. Życzymy smacznego!