Moja smaczna kuchnia

ciasta tradycyjne

Jabłecznik, szarlotka...


Sprawdzony przepis na jabłecznik to taki, który gwarantuje, że ciasto się uda. W g±szczu przepisów dostępnych w sieci warto wybierać te, które wydaj± się sprawdzone oraz posiadaj± wiele pozytywnych komentarzy. Wiele osób posiada też w domu przepis na tradycyjnie przygotowywany jabłecznik, którzy przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

jabĹ‚ecznik.jpgChoć dzi¶ słowa jabłecznik i szarlotka używane s± zamiennie, warto wiedzieć, że tak naprawdę pomiędzy jednym, a drugim ciastem istnieje jedna, zasadnicza różnica. Do szalotki bowiem dodaje się jabłka surowe, a jabłecznik przyrz±dza się z jabłek już przetworzonych. Pozostawmy jednak sprawę nazewnictwa. Niezależnie bowiem, jak będziemy nazywać to ciasto – jabłecznikiem, czy też szarlotk± – odpowiednio przygotowane, niezmiennie pobudza zmysł smaku kolejnych pokoleń. Jadali je nasi dziadkowie, nasi rodzice, my, a teraz i nasze dzieci zajadaj± się tym niezwykle smakowitym wypiekiem.

 

Ciasto można przygotować posypane kruszonk±, lub bez niej. Do masy jabłek można natomiast dodać cynamon. Sposobów na modyfikację ciasta jest bardzo wiele. Warto wypróbować różnych i wybrać przepis, który najbardziej przypadnie do gustu wszystkim zainteresowanym.