Moja smaczna kuchnia

Desery dla dzieci

Ciastka na Halloween

Chciałam Wam polecić jeden z pomysłów na straszne wypieki na Halloween, który będzie wyglądał efektownie i będzie wpisywał się ten klimat, jednak nie będzie obrzydzał i zostanie chętnie zjedzony przez zaproszonych gości bez przerażenia w oczach. Polecam przepis na krwawe ciasteczka.

Zainspirował mnie ten przepis:

http://przymierzenarodupolskiego.org/straszne-wypieki-halloween-bezowe-duszki/

Do ciastek będziemy potrzebować 1 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 żółtka jajka(białka użyjemy do zrobienia lukru) i 150 g schłodzonego masła.

Do mąki dodajemy pokrojone masło, dodajemy resztę składników, zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na odpowiednią, pasującą nam grubość, polecam 3-4 mm i wycinamy ciastka, można użyć o tego np. szklanki, jeśli chcemy akurat okrągłe ciastka. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy ciastka ostygną zabieramy się do ozdobienia ich lukrem. Przesiewamy cukier puder (3/4 szklanki)przez sitko , ucieramy z białkiem do momentu rozpuszczenia cukru. W zależności od potrzeby czy upodobań możemy rozrzedzić go odrobina wody, albo zintensyfikować kolor dodając jeszcze cukru. Zanim lukier zastygnie nakładamy go na ciastka za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego.

ciastka-na-halloween.jpgZostało nam już tylko dodanie krwawego akcentu, który spowoduje, że będą to idealne straszne wypieki na Halloween. Lukier skrapiamy czerwonym barwnikiem spożywczym. Najlepszy efekt można uzyskać używając do tego pędzelka, ale bez niego też damy sobie radę.