Moja smaczna kuchnia

Wypieki na słodko

Śliwkowy deser

Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów

Składniki:

600 g dużych, słodkich śliwek

4 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki drobnego, białego cukru

1 szklanka płatków migdałów

Przygotowanie:

Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm

Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na kawałki, wkładamy do miseczki. Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi.

zdjcia_007_AH_big.jpg  

zdjcia_001_Ze_big.jpg

zdjęcia 016.jpg

Spróbujcie także moich knedli śliwkowych z cynamonen

Durszlak.pl